Arbetsmiljöfrågans väg
samverkan mellan kundföretag och företagshälsovård
Document identifier: oai:dalea.du.se:2647
Keyword: Arbetsmiljö,
Företagshälsovård,
SMEPublication year: 2006Abstract: Inom ramen för Tema SMARTA vid Arbetslivsinstitutet har ett delprojekt genomförts som utgår från frågan ”Hur kan och bör arbetsmiljöarbete bedrivas och integreras i organisationers verksamheter?”.
Syftet är dels att analysera beslutsprocesser i arbetsmiljöfrågor i ett perspektiv av företagens kundrelation till ett företagshälsovårdsföretag (FHV-företag), dels att analysera hur en expertfunktion inom FHV – i det här fallet ergonomer – arbetar, särskilt avseende samverkan med kunden, metoder och verktyg.
En bas för studien är genomgången av tidigare forskning inom området. Utöver detta baseras studien på intervjuer med FHV-företagens kunder och med ergonomer yrkesverksamma inom FHV, både interna och externa, samt med fristående ergonomikonsulter.
Intervjuerna har berört beslutsprocesser, prioriteringar, initiativ och strukturer för ett förebyggande arbetsmiljöarbete samt systematiskt arbetsmiljöarbete. De har genomförts med kontaktpersoner på företag som är kunder till ett FHV-företag samt med ergonomer inom FHV som har intervjuats om vilka arbetssätt de väljer samt vilka metoder och verktyg de använder.
Resultaten visar att beslutsprocessen är komplex och prioriteringar sker i många steg. I sitt arbete med arbetsmiljöfrågor vill företagen ofta själva prova att lösa olika problem, och gör också sådana försök, innan man tar kontakt med sitt FHVföretag.
Alla yrkeskategorier inom FHV-företaget anlitas men oftast en i taget, snarare än som ett samlat team. Företagen litar på FHV-företagens rekommendationer,
men genomför till stor del åtgärderna på egen hand och utan att utvärdera resultaten. Många ergonomer fungerar som experter och som i sina uppdrag använder få eller enstaka metoder samt analyserar och levererar lösningar. Relationen mellan FHV-företaget och kunden bygger i liten omfattning på arbetsformer som innehåller dialog och en metodik som innebär ett gemensamt problemlösningsarbete.
Authors
Ing-Marie Andersson
Högskolan Dalarna; Arbetsvetenskap
Other publications
>>
Jonas Laring
Other publications
>>
Mattias Åteg
Högskolan Dalarna; Arbetsvetenskap
Other publications
>>
Gunnar Rosén
Högskolan Dalarna; Arbetsvetenskap
Other publications
>>
Documents attached
|
Click on thumbnail to read
|
Record metadata
Click to view metadata
header:
identifier: oai:dalea.du.se:2647
datestamp: 2021-04-15T11:58:19Z
setSpec: SwePub-du
metadata:
mods:
@attributes:
version: 3.7
recordInfo:
recordContentSource: du
recordCreationDate: 2007-04-04
identifier: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-2647
titleInfo:
@attributes:
lang: swe
title: Arbetsmiljöfrågans väg
subTitle: samverkan mellan kundföretag och företagshälsovård
abstract: Inom ramen för Tema SMARTA vid Arbetslivsinstitutet har ett delprojekt genomförts som utgår från frågan ”Hur kan och bör arbetsmiljöarbete bedrivas och integreras i organisationers verksamheter?”.\nSyftet är dels att analysera beslutsprocesser i arbetsmiljöfrågor i ett perspektiv av företagens kundrelation till ett företagshälsovårdsföretag (FHV-företag) dels att analysera hur en expertfunktion inom FHV – i det här fallet ergonomer – arbetar särskilt avseende samverkan med kunden metoder och verktyg.\nEn bas för studien är genomgången av tidigare forskning inom området. Utöver detta baseras studien på intervjuer med FHV-företagens kunder och med ergonomer yrkesverksamma inom FHV både interna och externa samt med fristående ergonomikonsulter.\nIntervjuerna har berört beslutsprocesser prioriteringar initiativ och strukturer för ett förebyggande arbetsmiljöarbete samt systematiskt arbetsmiljöarbete. De har genomförts med kontaktpersoner på företag som är kunder till ett FHV-företag samt med ergonomer inom FHV som har intervjuats om vilka arbetssätt de väljer samt vilka metoder och verktyg de använder.\nResultaten visar att beslutsprocessen är komplex och prioriteringar sker i många steg. I sitt arbete med arbetsmiljöfrågor vill företagen ofta själva prova att lösa olika problem och gör också sådana försök innan man tar kontakt med sitt FHVföretag.\nAlla yrkeskategorier inom FHV-företaget anlitas men oftast en i taget snarare än som ett samlat team. Företagen litar på FHV-företagens rekommendationer\nmen genomför till stor del åtgärderna på egen hand och utan att utvärdera resultaten. Många ergonomer fungerar som experter och som i sina uppdrag använder få eller enstaka metoder samt analyserar och levererar lösningar. Relationen mellan FHV-företaget och kunden bygger i liten omfattning på arbetsformer som innehåller dialog och en metodik som innebär ett gemensamt problemlösningsarbete.
subject:
@attributes:
lang: swe
topic: Arbetsmiljö
@attributes:
lang: swe
topic: Företagshälsovård
@attributes:
lang: swe
topic: SME
language:
languageTerm: swe
genre:
publication/report
vet
note:
Published
4
name:
@attributes:
type: personal
authority: du
namePart:
Andersson
Ing-Marie
role:
roleTerm: aut
affiliation:
Högskolan Dalarna
Arbetsvetenskap
nameIdentifier:
ima
0000-0001-5953-2165
@attributes:
type: personal
namePart:
Laring
Jonas
role:
roleTerm: aut
@attributes:
type: personal
authority: du
namePart:
Åteg
Mattias
role:
roleTerm: aut
affiliation:
Högskolan Dalarna
Arbetsvetenskap
nameIdentifier: mei
@attributes:
type: personal
authority: du
namePart:
Rosén
Gunnar
role:
roleTerm: aut
affiliation:
Högskolan Dalarna
Arbetsvetenskap
nameIdentifier:
grs
0000-0001-5907-626X
originInfo:
dateIssued: 2006
publisher: Arbetslivsinstitutet
place:
placeTerm: Stockholm
relatedItem:
@attributes:
type: series
titleInfo:
title: Arbete och Hälsa
partNumber: 20
identifier: 0346-7821
location:
url: http://du.diva-portal.org/smash/get/diva2:523053/FULLTEXT01.pdf
accessCondition: gratis
physicalDescription:
form: electronic
typeOfResource: text