Regionala företags förutsättningar för internationell konkurrenskraft
utvärdering av en undersökningsmodell
Document identifier: oai:dalea.du.se:2118
Keyword: Konkurrenskraft,
Innovation,
Benchmarking,
Tillväxt,
Processer,
Best Business Practic,
World ClassPublication year: 2006Abstract: Kan man bedöma om företag med tillväxtpotential även har kompetens att ta tillvara den? Denna fundering ligger till grund för den studie som redovisas i den här avhandlingen.
Syftet med studien är i första hand att utvärdera hur en ”Best Business Practice”- modell kan bidra till ökad förståelse, hos myndigheter och andra samhällsaktörer, för vilka befintliga företag i en region som kan ha förutsättningar att vara internationellt konkurrenskraftiga med avseende på de processutövanden och processresultat som föreligger i deras operativa verksamhet. Utvärderingen baseras på en kartläggning av tillverkande arbetsställen i Dalarnas län med minst 10 anställda som genomfördes 2002.
Studien i Dalarna bekräftar undersökningsmodellens antagande om en relation mellan gott processutövande och bra processresultat. Analyser visar att företag med höga värden på såväl processutövande som processresultat (de Ledande företagen) har högre sannolikhet för att redovisa en hög och ökande marknadsandel, förbättrad produktivitet, ökande nettokassaflöde, god och förbättrad lönsamhet samt en högre avkastningsgrad än företag med låga värden på dessa parametrar (de Sladdande företagen). Studien indikerar även ett samband mellan tillväxt och processresultat då de flesta företagen med hög tillväxt redovisar höga värden på undersökningsmetodens indexet för processresultat samtidigt som de flesta företagen med negativ tillväxt har låga värden på detta index.
De marknadsledande företagen i studien skiljer sig från övriga företag genom att oftare använda sig av benchmarking. I sina benchmarkingprocesser fokuserar de på ett bredare spann av jämförelsemått, jämför sig oftare med företag inom andra branscher såväl som andra länder samt lägger en större fokus på innovations- och verksamhetsmått. De marknadsledande företagen är även mer innovativa, både vad gäller introduktion av nya produkter som av nya processer.
Utvärderingen redovisar att undersökningsmetoden har en del tveksamheter men trots det ger möjlighet att skaffa en mängd information och kunskap om näringslivets status i en region. Den visar på vilka företag som har processer på plats för att kunna expandera och vilka som behöver ”se om sitt hus” för att ha möjlighet att fortsätta sin verksamhet.
Det räcker dock inte med kunskap. Kunskapen behöver omsättas i handling. En fråga som avhandlingen leder fram till är vilka som kan och vill agera på denna typ av information?
Authors
Ragnar Ahlström Söderling
Högskolan Dalarna; Företagsekonomi
Other publications
>>
Record metadata
Click to view metadata
header:
identifier: oai:dalea.du.se:2118
datestamp: 2021-04-15T12:03:12Z
setSpec: SwePub-du
metadata:
mods:
@attributes:
version: 3.7
recordInfo:
recordContentSource: du
recordCreationDate: 2006-05-19
identifier: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-2118
titleInfo:
@attributes:
lang: swe
title: Regionala företags förutsättningar för internationell konkurrenskraft
subTitle: utvärdering av en undersökningsmodell
abstract: Kan man bedöma om företag med tillväxtpotential även har kompetens att ta tillvara den? Denna fundering ligger till grund för den studie som redovisas i den här avhandlingen. \nSyftet med studien är i första hand att utvärdera hur en ”Best Business Practice”- modell kan bidra till ökad förståelse hos myndigheter och andra samhällsaktörer för vilka befintliga företag i en region som kan ha förutsättningar att vara internationellt konkurrenskraftiga med avseende på de processutövanden och processresultat som föreligger i deras operativa verksamhet. Utvärderingen baseras på en kartläggning av tillverkande arbetsställen i Dalarnas län med minst 10 anställda som genomfördes 2002.\nStudien i Dalarna bekräftar undersökningsmodellens antagande om en relation mellan gott processutövande och bra processresultat. Analyser visar att företag med höga värden på såväl processutövande som processresultat (de Ledande företagen) har högre sannolikhet för att redovisa en hög och ökande marknadsandel förbättrad produktivitet ökande nettokassaflöde god och förbättrad lönsamhet samt en högre avkastningsgrad än företag med låga värden på dessa parametrar (de Sladdande företagen). Studien indikerar även ett samband mellan tillväxt och processresultat då de flesta företagen med hög tillväxt redovisar höga värden på undersökningsmetodens indexet för processresultat samtidigt som de flesta företagen med negativ tillväxt har låga värden på detta index. \nDe marknadsledande företagen i studien skiljer sig från övriga företag genom att oftare använda sig av benchmarking. I sina benchmarkingprocesser fokuserar de på ett bredare spann av jämförelsemått jämför sig oftare med företag inom andra branscher såväl som andra länder samt lägger en större fokus på innovations- och verksamhetsmått. De marknadsledande företagen är även mer innovativa både vad gäller introduktion av nya produkter som av nya processer. \nUtvärderingen redovisar att undersökningsmetoden har en del tveksamheter men trots det ger möjlighet att skaffa en mängd information och kunskap om näringslivets status i en region. Den visar på vilka företag som har processer på plats för att kunna expandera och vilka som behöver ”se om sitt hus” för att ha möjlighet att fortsätta sin verksamhet.\nDet räcker dock inte med kunskap. Kunskapen behöver omsättas i handling. En fråga som avhandlingen leder fram till är vilka som kan och vill agera på denna typ av information?
subject:
@attributes:
lang: swe
topic: Konkurrenskraft
@attributes:
lang: swe
topic: Innovation
@attributes:
lang: swe
topic: Benchmarking
@attributes:
lang: swe
topic: Tillväxt
@attributes:
lang: swe
topic: Processer
@attributes:
lang: swe
topic: Best Business Practic
@attributes:
lang: swe
topic: World Class
language:
languageTerm: swe
genre:
publication/doctoral-thesis
vet
note:
Published
1
name:
@attributes:
type: personal
authority: du
namePart:
Ahlström Söderling
Ragnar
role:
roleTerm: aut
affiliation:
Högskolan Dalarna
Företagsekonomi
nameIdentifier: ras
originInfo:
dateIssued: 2006
publisher: Företagsekonomiska institutionen Stockholms universitet
place:
placeTerm: Stockholm
physicalDescription:
form: print
typeOfResource: text